Borangic la Gala Institutul Cultural Roman- Premiile de Excelenta pentru Romanii din Comunitatile Istorice

Borangicul la Gala Institutul Cultural Roman-Premiile de Excelenta pentru Romanii din Comunitatile Istorice


Prima ediție a Galei premiilor de excelență pentru etnicii români din comunitățile istorice va avea loc luni, de la ora 18,00, la Teatrul Național "I. L. Caragiale" din București, informează Institutul Cultural Român (ICR).  

   "Aflat sub patronajul președintelui ICR, Radu Boroianu, evenimentul, care vizează recunoașterea personalităților și proiectelor marcante din comunitățile române și de dincolo de granițele țării, din vecinătatea României și Balcani, este organizat de ICR, prin Direcția Români din Afara Granițelor și Limba Română.
În cadrul ceremoniei vor fi premiate personalități culturale, intelectuali de marcă, jurnaliști, tineri implicați în mod activ în mediul asociativ din comunitățile române și din vecinătate, vârfuri ale comunităților române și din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania și Macedonia, lideri de asociații românești care militează pentru respectarea drepturilor comunităților române și din afara hotarelor țării, contribuind astfel la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni.
"Va fi premiată excelența în comunitățile românești și contribuția unor personalități ale vieții socio-culturale din cadrul acestor comunități la păstrarea identității naționale, prin promovarea limbii și culturii române în țările de reședință", precizează ICR.
Distincțiile au fost stabilite de o comisie prezidată de acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, și alcătuită din reputați specialiști pe problematica românilor de pretutindeni: prof. univ. Nicolae Saramandu, Institutul de Fonetică și Dialectologie "Alexandru Rosetti" al Academiei Române; prof.univ. Manuela Nevaci, cercetător științific, Institutul de Fonetică și Dialectologie "Alexandru Rosetti" al Academiei Romane; dr. Dorin Lozovanu, etnograf în cadrul Academiei de Științe a Moldovei, dr. Emil Țîrcomnicu, cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor "C. Brăiloiu"; Vlad Cubreacov, jurnalist, expert pe problematica minorităților românilor din spațiul ex-sovietic, și prof.univ. Radu Baltasiu, directorul Direcției Români din Afara Granițelor și Limba Română din cadrul ICR.
Gala va include momente artistice, susținute pro bono de artiști din România și vecinătate, etnici români, colaboratori în proiecte anterioare ale ICR: Stela Botez, interpretă de muzică populară românească din Basarabia, Lorena Oltean din România, Eliza Nirlu, interpret de muzică în dialectul aromân, grupul Trei Parale, Stefan Radovanovic, interpret român din Timoc la diverse instrumente de suflat, Cristofor Aldea Teodorovici, Mircea Baniciu & Band.
PUBLICITATE
Totodată, vor fi prezentate și o serie de piese vestimentare din colecția "Fustițe tricolor", designer Nicoleta Sergentu (Republica Moldova), și din colecția "Borangic", designer Alina Mărgulescu (România). Amfitrionii evenimentului vor fi Marian Voicu, realizator TVR, jurnalist specializat în problematica românilor de pretutindeni, și Stela Botez, interpretă de muzică populară românească din Basarabia"

 AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu)
http://www.agerpres.ro/cultura/2015/12/07/icr-gala-premiilor-de-excelenta-pentru-etnicii-romani-din-comunitatile-istorice-la-tnb-07-19-12


Share:

0 comments